Silent piano

Silent pianoVeel mensen houden ervan om te spelen op de piano. Genieten van de muziek en de stukken die je produceert, de ultieme ontspanning. Toch zijn er meestal een aantal mensen die niet zo genieten van hetgeen dat jij speelt. Een van de dingen waarover bijvoorbeeld buren het vaakst klagen is geluidsoverlast. In een gehorige (boven) woning kan men last hebben van jouw pianospel. Gelukkig is er voor dit probleem een eenvoudige oplossing; de silent piano. Wat zo’n piano precies doet, en hoe hij werkt, kun je in dit bericht lezen.

Hoe werkt een silent piano?

Je kunt uit meerdere manieren kiezen om het geluid van je piano beter te beheersen. Als je kiest voor een elektrische piano kun je het geluid zachter zetten, of helemaal beluisteren via een koptelefoon. Toch zit aan deze optie een aantal nadelen. Veel puristen vinden een elektrische piano geen goede optie. Dit heeft alles te maken met het gevoel van zo’n piano. Doordat een elektrische piano volledig anders werkt dan een akoestische piano voelt het aanslaan van een toets niet hetzelfde. Er zijn veel stappen gemaakt op dit gebied, maar de perfecte optie is nog niet gevonden.

Voor deze mensen is de silent piano een ideale toevoeging. Bijna elke piano of vleugel kan omgebouwd worden tot een silent piano. Dit kan door een zogenaamde silent piano-module in de piano of vleugel te bouwen. Zo’n module bestaat uit een aantal componenten:

• Uitschakeling van de akoestiek
• Optische sensoren
• Digitale module

De akoestiek van de piano wordt uitgeschakeld, omdat de hamers niet langer de snaren aanslaan. In plaats van de snaren, raken de hamers de optische sensoren aan. Deze optische sensoren staan in verbinding met de digitale piano module. Deze module moet ervoor zorgen dat de geluiden daadwerkelijk worden geproduceerd. De geluiden worden naar je koptelefoon gestuurd, zodat niemand anders je spel hoort.

Voordelen van een silent piano

Een groot voordeel van een silent piano, ten opzichte van een elektrische piano, is dat je de silent piano module volledig kunt uitschakelen. Je speelt dan weer gewoon op je normale akoestische piano. Ervaren pianisten zullen altijd voor een akoestische piano of vleugel kiezen, in tegenstelling tot een elektrische. Er kan veel meer gevoel worden gestopt in het pianospel als je op een akoestische piano speelt. Omdat je met deze silent piano ook aan je buren of huisgenoten kunt denken, heb je het beste van beide werelden in huis.

Modellen en prijs

Heel veel grote pianofabrikanten bieden silent piano’s aan. Vaak kun je zowel een aparte module kopen als een piano waar deze al is ingebouwd. Een Yamaha silent piano kost wel een stuk meer dan een normale piano van dit merk, maar daar krijg je dus ook zeker wat voor terug.

Bij de aankoop van een nieuwe piano van een gerenommeerd merk moet je al snel denken aan enkele duizenden euro’s. Je kunt de vuistregel aanhouden dat een silent piano module ongeveer 500 euro extra kost. Als je een silent piano koopt waar deze module al is ingebouwd, praat je nog over een iets hogere prijs. Er zijn genoeg opties, en een silent piano is zeker het overwegen waard voor pianisten in een gehorig huis.

Silent piano
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *