Jaap Eilander

Pianist Jaap EilanderNaast dat ik pianoles geef ben ik actief als pianist. Het hele jaar door geef ik concerten variërend van solorecitals, huisconcerten, liedrecitals en het begeleiden van koren. Dat laatste is natuurlijk zeker in de maand december raak, want ieder beetje serieus koor geeft wel een kerstconcert.

Zo’n decembermaand is altijd erg gezellig. Donker en koud buiten, warm en gezellig binnen, en als er dan ook nog muziek wordt gemaakt is het helemaal af. Zo’n decembermaand is ook een uitputtingsslag. Naast de concerten die gepland staan komen natuurlijk op het laatste moment nog allerlei repetities tussendoor.

Afgelopen december

Omdat er een griep heerste, zo groot, sprak men van een ware epidemie. Ook ik werd geveld. In december! De maand waarin de eindspurt moet worden ingezet! Al weken was ik niet fit. Maar het was ook weer niet erg genoeg om erbij te gaan liggen.

De week voor kerst werd ik ‘s ochtends wakker, die avond had ik een kerstconcert met een koor. Een flink repertoire stond te wachten uitgevoerd te worden. De nodige voorbereidingen waren getroffen, in studie maar ook organisatorisch. Maar ik werd ziek wakker. Wat doe je dan?

Ik besloot om de wekker een half uurtje later nogmaals af te laten gaan en viel weer in slaap. Maar na dat half uur was het niet beter. Hoofdpijn, koorts, misselijk en de rest bespaar ik u. Beneden een paar sinaasappels gegeten. Het was half twaalf in de ochtend. Wat nu. De dirigent bellen? En hem zeggen dat hij maar beter op zoek kon gaan naar een fitte pianist? Maar is die zo vlak voor de kerst nog te vinden? En zou die dan het repertoire van vanavond zo kunnen spelen? Klinkt erg onrealistisch. Alle voorbereidingen voor niks?

Ik besluit weer naar bed te gaan. Een uur te gaan slapen en daarna de knoop door te hakken. De wekker werd ingesteld op kwart voor een die middag en ik ging slapen.

Na dat uur slapen voelde ik me een stukje beter, het bakkie koffie viel ook goed. Een waring-up aan de vleugel deed het laatste restje twijfel op afzeggen wegnemen. We gingen helemaal niks afzeggen, maar er die avond iets moois van maken. En dat gebeurde! Wat een dag!

Jaap Eilander – www.jaapeilander.nl

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»