Piano muziek dempen

Piano muziek dempenTijdens het bespelen van de piano gaat u natuurlijk helemaal op in de muziek en let u doorgaans niet meer op uw omgeving. U vindt uw eigen geproduceerde geluiden misschien mooi en zuiver klinken, maar dat kan voor een ander totaal anders zijn. Denkt u maar eens aan de buren, die bijvoorbeeld continue uw akkoorden aan moeten horen. Het komt dan ook vaak voor dat zij gaan klagen aan uw deur of u een waarschuwing geven. Dit wilt u natuurlijk proberen te voorkomen, omdat u de goede relatie met uw omwoners in stand wilt houden. Hoe doet u dit? Dat leest u hieronder.

Soorten geluid

Alvorens u te weten komt hoe u geluidsoverlast vermindert, is het belangrijk om wat voorkennis te hebben over het geluid maken zelf. Er bestaan over het algemeen namelijk 2 soorten geluiden: lucht- en contactgeluid. De eerste is de meest voorkomende en tevens meest bekende. Deze vorm is namelijk degene die men hoort, of het nu gaat om eenvoudige klanken of complete piano muziekstukken. Dit is de vorm waar men doorgaans ook het minste last van heeft, omdat het aangenaam klinkt of niet pijnlijk is aan de oren.

De tweede soort, contactgeluid, is het type waarbij men de voortgebrachte trillingen daadwerkelijk voelt. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij muziek met erg veel of een sterke bas. Ook is dit te merken wanneer de muziek erg hard staat. Dit is de vervelendste vorm van de twee en zorgt dan ook voor de meeste overlast.

De vloer als klankkast

Eén van de grootste oorzaken van onnatuurlijk of hinderend geluid is het creëren van een klankkast onder de vloer. Hier is men zich doorgaans niet meteen van bewust, maar komt hier al snel achter wanneer er met de piano geoefend wordt. Wanneer er zich namelijk een holle ruimte onder de vloer bevindt, fungeert dit als klankkast tijdens het bespelen van een muziekinstrument. Dit is niet alleen vervelend voor de klank van de muziek, maar het zorgt ook voor overlast. Het geproduceerde geluid klinkt namelijk niet natuurlijk. Dit is op te lossen door geluidsisolerend materiaal aan te leggen of door een geluidsstudio aan te schaffen.

Zwevend materiaal

Een tweede optie is om de constructie, dit houdt in de betreffende kamer, te laten “zweven”. Hiermee wordt bedoeld dat de ruimte los komt te staan van de grond. Dit kunt u toepassen wanneer isolatie niet genoeg dempt. Het laten zweven van uw ruimte doet u door speciale platen onder het vertrek te leggen, die het geluid nog meer dempen van de piano. Meer informatie is te lezen op Esmono.nl.