pianostemmer

Het piano stemmen laat je over aan een echte pianostemmer

PianostemmerDe snaren van een akoestische of vleugel piano kunnen door het pianospel als de temperatuur een lagere spanning krijgen. In dit geval is het belangrijk, dat de piano op een juiste manier wordt gestemd. Dit laat je doen door een echte pianostemmer, welke de piano één keer per jaar gaat stemmen (vaker is natuurlijk ook goed). Het is nu vooral belangrijk om een juiste pianostemmer te kiezen. Maar waar moet je dan opletten en hoeveel gaat zo’n stembeurt jaarlijks kosten? Het antwoord op deze vragen vind je in deze blog.

Is het piano stemmen noodzakelijk?

Zoals je misschien al weet bestaat een piano uit diverse materialen, welke veel onderhoud vereisen. Zo kan ook de omgeving invloed uitoefenen op de piano, waardoor het hout kan krimpen. Denk hierbij aan de luchtvochtigheid en verschillen in temperatuur. Daarnaast is het bespelen van de toetsen ook een oorzaak van een lagere spanning in de snaren. Door het aanslaan van de toetsen gaan namelijk de snaren trillen, waardoor deze sneller ontstemd raken.

Wanneer je een nieuwe piano hebt gekocht zal deze vaker moeten worden gestemd. De snaren zijn namelijk nog niet gewend aan de trillingen, waardoor de spanning snel zal veranderen.

Waaraan moet een pianostemmer minimaal voldoen?

Als je helemaal geen verstand hebt van het piano stemmen, dan kunnen een paar tips weleens goed van pas komen. Op basis van het werk, wat de pianostemmer verricht, kun je in dit geval niet bepalen of het een goede is. Daarom kun je rekening houden met het volgende:

  • Heeft de pianostemmer een opleiding gevolgd als pianotechnicus?: het is altijd belangrijk om te vragen of de pianostemmer ooit een opleiding heeft gevolgd en hoeveel ervaring hij/zij heeft opgedaan. In de meeste gevallen zal je deze informatie ook vinden op de website van de desbetreffende specialist.
  • Is het een erkende pianostemmer?: je kunt ook even controleren of de stemmer is aangesloten bij de VvPN (Vereniging voor Pianotechnici Nederland). Deze vereniging geeft scholing/bijeenkomsten voor pianostemmers. VvPNWanneer een pianostemmer hierbij is aangesloten betekent het dat hij/zij een certificaat heeft en dus erkend is.

In het volgende filmpje is een echte pianostemmer aan het woord, zo krijg je nog een beter beeld van het beroep.

Hoelang duurt zo’n stembeurt?

De duur van de stemming is per piano verschillend. Zo kan het bij de ene piano drie kwartier duren en de andere juist twee uur. Vaak hangt dit af van wanneer de laatste stembeurt is geweest als de leeftijd van de piano. Wanneer een piano al meer dan een jaar niet is gestemd zal het veel langer duren, dan wanneer deze een paar maanden terug al is gestemd. In sommige gevallen zal de pianostemmer ook defecten verhelpen of reparaties uitvoeren aan de piano. In dit geval zal het langer duren dan een uur.

Gadgets van een pianostemmer

Stemapparaat voor pianostemmersPianostemmers maken soms ook gebruik van een computer (speciaal voor pianotechnici) of een stemapparaat om de kwaliteit van de stemming te kunnen bepalen. Wanneer een pianostemmer gebruik maakt van zulke gadgets betekent dit nog niet, dat hij/zij zelf niet kan stemmen. Het is een soort van hulpmiddel om de gestemde snaren nog eens extra te controleren.

Hoeveel kost het stemmen van een piano?

In principe hanteren pianostemmers geen standaard tarieven. Zo kan de één 50 euro vragen voor een stembeurt en een ander juist 80 euro. Wanneer er een lage prijs wordt gehanteerd zegt dit nog niks over de kwaliteit van de stembeurt. Daarnaast is de prijs voornamelijk afhankelijk van de lengte van de stembeurt als de ervaring van de pianostemmer. In sommige gevallen kun je ook een abonnement afsluiten, waardoor je vaak goedkoper uit bent.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Kijk ook eens op deze website, voor meer informatie over professionele pianostemmers!

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

2 gedachten over “Hoe kies ik de juiste pianostemmer?

  1. Nou het ziet er naar uit dat een abonnement een goede optie voor mij gaat zijn. Mijn piano is een half jaar geleden nog gestemd en moet alweer gestemd worden. Nu staat hij in een iets wat vochtige ruimte en ik lees net dat dit ook mee kan spelen.

    1. Het is misschien een late reactie maar een piano 2x per jaar stemmen is een aanbeveling. Als eigenaar van “Herrmansch Pianotechnieken” en gediplomeerd pianostemmer weet ik dat het stemmen als onderhoud soms onderschat wordt. Een juiste pianostemmer kies je doorgaans niet. Je probeert er één uit! Zelf geef ik in alle gevallen een gratis en ongekleurd advies tijdens de stemming. Ook wordt dan de conditie en de omgeving bekeken. Bij twee maal stemmen per jaar is een stemabonnement inderdaad voordeliger.

      Voor meer advies en weetjes… http://www.herrmansch.nl

Reacties zijn gesloten.