quatre-mains spelen op de piano

Quatre mains pianoQuatre mains piano leren? Waarschijnlijk heb je ooit weleens gezien dat twee pianisten tegelijk spelen op één piano. Deze manier van piano spelen wordt ook wel aangeduid met ‘quatre-mains’, wat in het Frans ‘vier handen’ betekend. Maar waarom kiezen pianisten eigenlijk voor dit dubbelspel? Nou, de ene pianist speelt de hoge tonen van een muziekstuk en de andere de lage. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om met twee piano’s één muziekstuk te spelen, maar dan is er sprake van een piano duo.

Piano quatre mains leren spelen? Dan is het verstandig om pianoles te volgen. De beste piano cursussen vergelijken? Bekijk dan eens deze pagina.

Quatre mains leren met piano cursus
Bekijk cursussen

Het spelen van quatre mains piano

Wanneer je samen met een andere pianist een quatre-main speelt op de piano, dan speel je dus allebei de helft van een muziekstuk. Dit gaat zoals eerder gezegd op basis van de hoogte van de tonen. De pianist aan de rechterkant van het klavier speelt in dit geval de hoge tonen en geeft meestal de melodie aan. Deze pianist wordt meestal aangeduid met ‘eerste partij’ of ‘primo’.

De andere pianist speelt natuurlijk de lage tonen en zit daarom ook aan de linkerkant van het klavier. Deze pianist is ook verantwoordelijk voor de begeleiding. De benaming voor deze pianist is ‘tweede partij’ of ‘secundo’. Vaak is het wel zo, dat de tweede partij het moeilijker heeft dan de eerste. Dit komt onder andere door de begeleiding. Het is daarom verstandig om de pianist met de meeste ervaring als tweede partij te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld de pianoleraar zijn.

Waarop letten bij piano quatre mains?

Vaak krijg je van de pianoleraar te horen, welke partij je krijgt toegewezen. Deze partij ga je vervolgens thuis eerst instuderen. Vervolgens ga je samen met de pianoleraar en de tweede partij de quatre-mains spelen. Het is hierbij belangrijk dat je goed luistert naar de andere partij om het tempo te kunnen bepalen. Daarnaast is het ook weer belangrijk dat je niet teveel luistert naar de ander, want dat kan ervoor zorgen dat je je eigen partij vergeet. Quatre-mains blijven erg lastig en daarom is het van belang om goed te oefenen.

Welke problemen kunnen zich voordoen?

Hieronder worden puntsgewijs de voornaamste problemen beschreven als pianisten ervoor kiezen om quatre-mains te spelen:

  • Gebruik van de pedalen: de tweede partij (lage tonen, linker pianist) gebruikt de pedalen. Hierbij is het erg belangrijk dat hij/zij goed luistert naar de andere partij, want het komt namelijk vaak voor dat de pedalen op verkeerde momenten worden ingedrukt.
  • Beperkte ruimte op het klavier: bij quatre-mains komt het erg vaak voor dat de handen van beide pianisten tegen elkaar aankomen. In dit geval is het belangrijk om te kiezen voor een toepasselijke vingerzetting, waardoor aanrakingen kunnen worden voorkomen.
  • Geschikt zitmeubel: vaak kiezen pianisten voor hun eigen kruk, welke in dit geval naast elkaar worden gezet. Het is namelijk belangrijk dat elke pianist de juiste zithoogte heeft. Daarnaast kun je ook kiezen voor een speciale quatre-mainskruk. Zo’n kruk heeft twee zittingen, welke los van elkaar in hoogte verstelbaar zijn.
  • Bladmuziek: van te voren moet duidelijk zijn wie de bladzijden van het bladmuziek omslaat. In sommige gevallen heeft iemand anders deze taak op zich genomen.
  • Tempo: één van de meest voornaamste problemen is dat het tempo van beide pianisten niet overeenkomt.

In het onderstaande filmpje wordt precies duidelijk hoe een quatre-main in zijn werking gaat. Vind je het mooi? Laat het ons weten in een reactie.

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.