Piano leren spelen voor kinderen

Pianoles leeftijd: wanneer kan mijn kind beginnen met pianolessen?

Vanaf welke leeftijd pianoles volgen?Bovenstaande vraag wordt door veel ouders gesteld als zij hun kind op pianoles willen doen. Toch is het antwoord op deze vraag niet voor iedereen hetzelfde. Het ene kind wil bijvoorbeeld zelf graag piano spelen en de ander juist helemaal niet. Toch zijn er wel een aantal factoren waarop je kunt letten of jouw kind klaar is om pianolessen te gaan volgen. Vanaf welke leeftijd pianoles volgen, is dus een vraag met meerdere antwoorden.

Leeftijd zegt niet alles

Er is geen specifieke leeftijd wanneer een kind klaar is om te beginnen met pianolessen. Zo kunnen kinderen al op vijfjarige leeftijd gefascineerd zijn door muziek. Daarnaast zullen kinderen waarvan de ouders een muziekinstrument bespelen eerder muziek willen maken, dan wanneer dit niet zo is. Hetgeen gaat ook op wanneer men een piano in huis heeft staan. Kinderen gaan dan vaak experimenteren met de piano, wat kan resulteren in het vervroegd volgen van pianolessen. Zoals al duidelijk wordt zal je dus niet rekening moeten houden met leeftijd, maar met factoren als interesses en fysieke eigenschappen.

In het volgende filmpje wordt door middel van een interactieve piano en digitaal lesmateriaal het pianospel aangeleerd.

Muziek interesses bij kinderen

Waarom willen ouders eigenlijk hun kind laten piano spelen? Het kind vraagt er zelf om, het is goed voor de ontwikkeling of de ouders vinden het gewoon leuk. Meestal heeft het ook te maken met wanneer de ouders zelf piano hebben gespeeld. Bij zeer jonge kinderen is het verstandig om rekening te houden met de muziek interesses. Hierbij kun je denken aan het trommelen op tafel, liedjes meezingen, spelen met speelgoed dat geluid maakt en dansen.

Wanneer je een kind pianolessen laat volgen voor de ontwikkeling, dan zal hij/zij er plezier in moeten hebben. Het volgen van pianolessen is niet zo maar iets. Het vereist namelijk discipline om bijvoorbeeld vier keer per week te oefenen. Zorg er daarom voor dat je kind op het juiste muziekinstrument speelt, waardoor hij/zij gemotiveerd blijft om de muzieklessen te volgen.

Kinderen maken muziekZoals eerder gezegd kan het kind er zelf om vragen. Vaak gaat dit in combinatie met een bepaald muziekinstrument. Het geluid van het betreffende muziekinstrument heeft je kind zo verrast, dat hij/zij hier meer muziek op wil maken. In dit geval maakt het niet uit wat de leeftijd is van het kind. Vervolgens kun je ook nog naar een open dag gaan van een muziekschool. Kinderen kunnen dan verschillende muziekinstrumenten proberen om uiteindelijk een geschikte te kiezen. Let op dat sommige instrumenten niet geschikt zijn voor kinderen van een te jonge leeftijd.

Welke instrumenten zijn fysiek geschikt?

Muziekinstrumenten als de piano en viool zijn ideaal voor jonge kinderen. Er zijn zelfs kinderen, welke al op een leeftijd van 4 a 5 jaar beginnen met het spelen op een piano. Daarentegen zijn blaasinstrumenten minder geschikt voor kinderen, omdat deze meer fysieke kracht vereisen. Hierbij is het ook van belang, dat de voortanden van uw kind zijn gewisseld. Wat te doen als mijn kind te jong is voor een blaasinstrument? Kinderen kunnen in dit geval beter eerst kiezen voor een piano en later overstappen. Op een piano leer je namelijk de akkoorden en het notenschrift. Dit dient later als basis als je kind een ander muziekinstrument gaat bespelen.

Pianoles leeftijd, ook voor jonge kinderen.Naast de fysieke mogelijkheden is ook de motoriek van je kind erg belangrijk. Tijdens het spelen van een instrument als de piano zullen de handen/vingers soepeler worden. Indien de motoriek nog niet zodanig is ontwikkeld kan dit voor problemen gaan zorgen. Je kind zal veel fouten maken, wat uiteindelijk zal resulteren in het stoppen met muziek maken. Weten wanneer je kind er motorisch klaar voor is? Dan is een muziekdocent(e) de beste raadgever.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Discipline is de sleutel tot succes

Piano leren spelen doe je door veel te oefenen. Zo zal je kind elke week moeten oefenen om uiteindelijk leuke piano liedjes te kunnen spelen. Dit vergt natuurlijk veel discipline. Voor jonge kinderen kan teveel oefenen ook negatieve gevolgen hebben. Wanneer een kind niet wil oefenen, dan kun je er vrij weinig aandoen. Soms pushen ouders het kind teveel, waardoor deze op een latere leeftijd helemaal geen muziek meer wil maken. Het is daarom belangrijk om spelenderwijs, samen met je kind het pianospel te leren. Hierbij kan een goede pianoleraar zeer waardevol zijn.

Kinderen die uit zichzelf piano spelen

Wanneer je als ouder zelf een piano hebt, dan kan het voorkomen dat je kind zelf achter de piano gaat zitten. Misschien denk je dat door een wild pianospel de piano snel ontstemd zal raken. Dit is echter minder waar en daarom moet je dit juist aanmoedigen. Laat je kind experimenteren met de piano en misschien gaat hij/zij het piano spelen wel leuk vinden. Oudere kinderen daarentegen vinden het vaak ook leuk om door middel van YouTube filmpjes het pianospel te leren.

Online pianolessen voor jonge kinderen?

Zoals eerder gezegd werd zijn pianolessen, welke op een speelse manier worden aangeboden, ideaal voor jonge kinderen. Bij online pianoles wordt er nogal veel informatie gegeven en gaat alles een stuk sneller. Als ouder kun je er dan voor kiezen om zelf online pianolessen te volgen en de verkregen kennis te delen met je kind.

Online pianoles voor ouder en kind
Bekijk cursus

Heb je nog vragen over de pianoles leeftijd en of jouw kind al geschikt is voor het volgen van pianolessen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter en wij van Leeronlinepiano.nl helpen je verder.

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

One thought on “Vanaf welke leeftijd pianoles volgen?

  1. Mijn dochtertje van 4 en een half vind het leuk oom achter de piano te gaan zitten zingen en dan op de toetsen te pingelen terwijl ze ook zient luisterd naar de noten.
    Is het een geschikte leeftijd voir pianoles ?

Comments are closed.