Piano spelen met toetsenbord

Piano spelen met toetsenbordEr zijn veel mensen die ervan houden om piano te spelen, of het willen leren spelen. Toch heeft lang niet iedereen de mogelijkheid om een piano aan te schaffen. Dit kan met allerlei dingen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de prijs, de ruimte en de mogelijke geluidsoverlast. Gelukkig is er voor alles een oplossing in dit digitale tijdperk. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om piano te spelen op je computer. Je toetsen op je toetsenbord functioneren dan als piano toetsen, zodat jij piano kunt leren spelen. Hoe jij dit kunt doen, lees je hier!

Wat heb je eraan?

Voor de geoefende pianist klinkt het allemaal waarschijnlijk erg onwennig. Hoe kunnen de piano toetsen worden nagebootst op een computer toetsenbord? Eigenlijk is het vrij eenvoudig; dit kan niet. Je kunt het piano spelen op je toetsenbord vooral gebruiken voor het oefenen van bepaalde vingerzettingen en akkoorden. De afstanden op het computer toetsenbord en de piano zijn met elkaar te vergelijken, waardoor je de reeds genoemde dingen kunt leren. Hele nummers of liedjes leren gaat lastig worden op de computer, maar toch is er software ontworpen wat ook dit eenvoudiger maakt.

Voorbeelden van software

Voordat je gaat beginnen met spelen, heb je natuurlijk wel bepaalde programma’s nodig op je computer. We zullen hieronder de volgende programma’s behandelen:

• Pianu.com
• Everyone Piano
• Synthesia

Pianu.com

We beginnen bij Pianu.com. Deze dienst is volledig gratis te gebruiken, en je hoeft er niks voor te downloaden. Overal waar je bent, mits je internet hebt, is Pianu te gebruiken. Via deze dienst kun je zowel spelen via je toetsenbord als met je muis of touchpad. Dit maakt deze website heel erg geschikt voor het bedenken van je eigen deuntjes. Door middel van je muis kun je gemakkelijk tonen aanklikken, maar piano leren spelen wordt lastig. Hier kun je het toetsenbord wel voor gebruiken. Er zijn een aantal akkoorden ingebouwd die je kunt leren. Akkoorden bestaan uit vaste patronen, waardoor ze via het toetsenbord ook te leren zijn.

Everyone Piano

Everyone Piano is iets uitgebreider. Dit programma is ook gratis, maar je moet hem wel downloaden. De dienst is alleen beschikbaar op Windows computers. Een voordeel van Everyone Piano is het feit dat je op een overzichtelijke manier kunt zien welke piano toetsen je met welke toets van het toetsenbord aanklikt. Dit maakt Everyone Piano leerzamer dan Pianu.com. Als je de beschikking hebt over een digitale piano of keyboard, dan kun je deze koppelen aan dit programma. Je kunt dan bijvoorbeeld deuntjes opnemen en deze vervolgens bewerken. Je kunt bladmuziek van meerdere nummers gratis downloaden via Everyone Piano.

Synthesia

Synthesia lijkt qua opzet niet helemaal op de andere twee diensten. Daarnaast beschikt deze dienst over dezelfde functies als Everyone Piano. Je ziet dus duidelijk de relatie tussen de echte, en de virtuele toetsen. Je kunt wederom je externe keyboard aansluiten en gebruiken met Synthesia. Toch is dit programma anders, omdat je de noten op een andere manier in beeld krijgt. Er wordt niet met een notenbalk gewerkt. De toon die je moet aanslaan wordt aangegeven door de juiste toets op te doen lichten. Dit is typisch het geval van het leren van liedjes, en niet van het leren piano spelen. Synthesia is ook op de iPad te downloaden. Dit komt een stuk dichter in de buurt van piano spelen op een echte piano, in plaats van op een toetsenbord.

Iets voor jou?

Als je een ‘echte’ pianist bent, zal je niet veel hebben aan het piano spelen via je toetsenbord. Vooral mensen die nauwelijks ervaring hebben, en toch leuke deuntjes willen spelen zullen deze diensten gebruiken. Als je een tijdlang geen piano tot je beschikking hebt, kun je je toetsenbord echter wel degelijk gebruiken om je vaardigheden te onderhouden. De juiste vingerzetting en akkoorden zijn prima te leren via de computer.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

3 thoughts on “Online piano spelen met toetsenbord

Comments are closed.