klassieke muziek leren spelen

Klassieke muziek leren spelen op een moderne manier

Klassieke muziek leren spelenKlassieke muziek op de piano leren spelen? Door online pianolessen te volgen kun je al binnen de kortste keren de basis van het pianospel leren. Zoals je misschien al weet is een online piano cursus voornamelijk gebaseerd op het leren van piano akkoorden. Hierdoor hoef je in principe geen muzieknoten te lezen, maar kun je gewoon meteen beginnen met het leukste gedeelte. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het pianospel van een ervaren pianist te volgen met behulp van filmpjes. In dit geval kopieer je gewoon de handelingen uit het filmpje, waardoor je vrijwel meteen leuke liedjes kunt spelen.

Het is nu de vraag of het online piano leren spelen ook geschikt is voor pianisten, welke de voorkeur geven aan klassieke muziek. In dit geval lijkt het misschien verstandig om eerst te beginnen met het noten lezen, maar dit is echter minder waar.

Cursus piano akkoorden leren spelen
Bekijk hier

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Weinig pianisten zijn al meteen succesvol en zullen daarom veel moeten leren. Het piano leren spelen heeft vanuit dat standpunt, dan ook veel overeenkomsten met het leren fietsen. In het begin is het vooral vallen en opstaan, maar na een tijdje heb je het door en kun je zelfstandig fietsen. Om ook maar één piano liedje te kunnen spelen zal je eerst de namen van toetsen, het pedalen gebruik en de vingerzetting moeten leren. Daarnaast zal het weinig verschil maken welk liedje je graag wilt spelen. Het is namelijk de ervaring als het plezier van de pianist, welke op de proef worden gesteld.

Klassiek of modern? Het maakt niet uit, als je maar begint bij het begin. Eigenlijk zit hierin ook meteen het antwoord voor een correcte leermethode. Klassieke muziek en online pianolessen gaan namelijk heel goed samen, want je leert gewoon de basis van het piano spelen. Alleen op een manier, wat de meeste (beginnende) pianisten erg zullen waarderen. We hebben het dan over het leren spelen van piano akkoorden.

Klassieke muziek piano leren, hoe nu verder?

Piano bladmuziek leren lezenHet is wel duidelijk dat het niet zoveel uitmaakt hoe je begint. Het is nu vooral belangrijk om te weten of het daadwerkelijk haalbaar is om klassieke muziek te kunnen spelen door middel van online pianolessen. Het spelen van klassieke muziek staat vrijwel meteen in verband met het notenschrift (bladmuziek). Zo zal je eerst beginnen met korte muziekstukken, welke nog gewoon te leren zijn met behulp van filmpjes uit de online cursus. Op een gegeven moment worden deze muziekstukken steeds lastiger/langer, waardoor alleen filmpjes misschien niet voldoende zullen zijn. In dit geval kan de vaardigheid noten lezen erg handig zijn, maar is daarnaast ook weer niet noodzakelijk. Klassieke muziek voor beginners is dus eenvoudig te leren met een online piano cursus.

Gewoon lekker combineren!

Tijdens het volgen van de online pianolessen krijg je steeds meer de neiging om klassieke muziek te spelen. Je weet nu inmiddels dat het noten leren lezen hiervoor erg belangrijk kan zijn, maar niet of het slim is om dit te gaan combineren. Je hebt de basis(ervaring), dan moet dit toch geen probleem zijn? Door een combinatie te maken kun je liedjes van verschillende muziekstijlen zonder moeite spelen. Alle liedjes/stijlen maken namelijk gebruik van hetzelfde notensysteem. Nu is het vooral belangrijk dat je niet meteen begint met extreem moeilijke muziekstukken en gewoon langzamerhand een stapje hoger gaat.

Klassieke muziek leren spelen hoeft dus helemaal niet lastig te zijn met online pianolessen. Heb je vragen hierover? Dan mag je deze in onderstaand reactieveld plaatsen.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

Een gedachte over “Klassieke muziek spelen met online pianolessen

  1. Goede morgen,
    Ik ben Jaap Wisse, 72, en mijn passie is klassieke muziek. Als kind van 8 had ik enkele maanden pianoles maar door omstandigheden stopte dat en ging ik op op mijn 11de over op de viool. Ik speel nog steeds in intensief met orkest, kwartet en met pianist, heb ook nog les. Toch zou ik nog steeds graag klassiek piano willen spelen. Daarom overweeg ik nu een eenvoudige maar goede digitale piano aan te schaffen (ivm ruimtegebrek woonkamer) en online les te gaan nemen. Muzikaal ben ik dus geen beginner meer, maar technisch op de piano kan ik hooguit de noten vinden, en ik kan natuurlijk goed meelezen met mijn pianist. Vraag is wat u voor mij te bieden heeft op een betaalbare manier liefst.

Reacties zijn gesloten.