Microfoons voor pianisten

Microfoons voor pianistenPiano spelen is voor veel mensen een hobby, maar sommige pianisten willen de stap zetten naar het (professioneel) opnemen van zijn of haar pianospel. Als je jezelf wil vastleggen op een professionele manier, moet je met meerdere dingen rekening houden. De apparatuur die je gaat gebruiken voor de opnames bepaalt een groot deel van de kwaliteit van de beelden en het geluid.

Bij pianospel en zang is het geluid uiteraard het belangrijkste gedeelte van de opname. Voor een goede geluidsweergave heb je een microfoon nodig die de mooie klank van de piano of vleugel op een realistische manier opneemt. Hieronder kun je een aantal dingen vinden waar je op moet letten als je zo’n microfoon wil kopen.

Vergelijk microfoons
Meer informatie

Naar wat ben je op zoek?

Voordat je gaat rondkijken naar de opties moet je hebben besloten waar je de microfoon(s) voor wil gaan gebruiken. Wil je slechts de stukken die je op de piano speelt opnemen, heb je een andere microfoon nodig dan als je ook nog wil zingen. De frequentiereactie van de microfoon bepaalt welke instrumenten goed kunnen worden opgenomen, en welke een beetje wegvallen tijdens een opname. Ook is het goed om voor jezelf de keuze te maken hoeveel geld je ongeveer wil uitgeven. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wil, kun je specifiek op zoek gaan naar een goede microfoon.

Eigenschappen microfoons

Zoals gezegd is de frequentiereactie van een microfoon een belangrijke eigenschap. Voor het gemak zullen we de microfoons die je kunt kopen opdelen in 2 groepen. Je hebt de condensator en de dynamische microfoons. De condensator microfoon beschikt over een hoge frequentiereactie. Dit betekent dat je deze microfoon goed kunt gebruiken voor instrumenten met een gedetailleerd geluid. Hierbij kun je denken aan je stem of een piano. De dynamische microfoon heeft een lage frequentiereactie, wat de microfoon geschikt maakt voor drums en blaasinstrumenten.

Naast de frequentiereactie is ook de richtingsgevoeligheid van een microfoon bepalend voor de kwaliteit van je opname. Als een microfoon een lage richtingsgevoeligheid heeft worden veel geluiden uit de omgeving opgevangen. Als de gevoeligheid hoog is wordt er bijna alleen geluid geregistreerd dat rechtstreeks de microfoon ingaat. Voor het opnemen van je pianospel en je zang kun je beter voor de laatste optie gaan. Zo vermijd je ruis en lekkage van het geluid.

Andere dingen om op te letten

Nu je een beeld hebt van de technische aspecten waarover een microfoon moet beschikken kunnen we naar de volgende stap gaan. De vorm van de microfoon is namelijk ook een keuze die gemaakt moet worden. Je kunt beter geen microfoon kopen die je aan de piano moet bevestigen. De piano trilt tijdens het spelen, en dat kan een negatief effect hebben op de opname. Een microfoon op een statief is wel een goede optie. Deze kun je makkelijk verplaatsen en naast de kast van de piano zetten. Als je tegelijkertijd wil zingen, zet je de microfoon naast je neer.

Je kunt ook voor een microfoon kiezen die je aan je hoofd monteert. Zo’n headset is bij uitstek geschikt voor het opnemen van je gezang. De pianoklanken zullen ook worden vastgelegd, maar waarschijnlijk met minder detail. Wel zorgt het voor optimale bewegingsvrijheid. Bovendien is je mond altijd precies even ver van de microfoon verwijderd. Hierdoor wordt het geluid van de opname altijd even goed vastgelegd.