piano akkoord omkeringen

“Omkeringen akkoorden maken het pianospel eenvoudiger”

Omkeringen akkoorden spelen op de pianoOmkeringen leren spelen op de piano? Zoals je misschien al weet zijn er meerdere piano akkoorden, welke allemaal weer verschillende toetscombinaties hebben. Beginnende pianisten hebben het meestal al moeilijk genoeg met al deze piano akkoorden (drieklank). Toch is het leren van omkeringen erg belangrijk als je vloeiend piano wil leren spelen. Een ander voordeel is dat je je handen haast niet hoeft te verplaatsen, waardoor zowel de vingerafstand als het maken van fouten wordt beperkt.

Wil je binnen de kortste keren omkeringen leren spelen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een piano cursus. Vergelijk hier de 4 beste pianolessen.

4 beste online pianolessen vergelijken?
Vergelijk nu

Wat is nou ook alweer een drieklank?

Een drieklank kan bijvoorbeeld C-E-G zijn. Daarnaast kan een drieklank uit meerdere muzieknoten bestaan. Denk hierbij aan C-E-G-C-E-G-C-E, welke nog steeds een C akkoord is. Het is namelijk zo dat er alleen gebruik wordt gemaakt van drie verschillende muzieknoten (C, E en G). Deze noten samen vormen gewoon weer de drieklank van C.

In het volgende filmpje wordt uitleg gegeven over hoe je het beste omkeringen kunt spelen op de piano. Bekijk het filmpje en kom snel meer te weten over dit onderwerp.

Omkeringen akkoorden oefenen

Een drieklank, zoals uitgelegd, kan maar liefs op drie manieren worden gespeeld. Toch blijf je gewoon gebruik maken van drie dezelfde noten, welke steeds weer in een andere volgorde terugkomen. Een beschrijving van deze drie piano akkoord omkeringen vind je hieronder:

  • Grondligging: we gebruiken nu weer het C akkoord (majeur) als voorbeeld. Zoals al eerder werd gezegd bestaat dit akkoord uit de volgende drie noten: C, E en G. Wanneer we de zogenaamde correcte vingerzetting hanteren speel je het akkoord als volgt: duim, middelvinger en pink (bij linkshandigen is dit natuurlijk andersom). Het akkoord op deze manier aanslaan noemt men de grondligging van het C akkoord. De grondtoon is in dit geval de C (laagste toon).

Grondligging - piano akkoord omkering

  • 1e omkering: bij deze omkering wordt de eerste toon een octaaf hoger geplaatst, waardoor de volgorde veranderd. We hebben nu namelijk E-G-C. Daarnaast is de grondtoon C, welke eerst het laagste was, nu de hoogste toon. Men noemt dit de 1omkering (1 toon is omgekeerd). Het aanslaan van E-G-C gaat als volgt: duim, keuze vinger (bv. wijs-, middel- of ringvinger) en de pink. Voor de middelste toon is het dus de bedoeling, dat jezelf de juiste vinger kiest. In de meeste gevallen zal dit de vinger zijn, waardoor je hand het minst hoeft te bewegen.

1e omkering - piano akkoord omkering

  • 2e omkering: nu wordt opnieuw de laagste toon omhoog geplaatst. We hadden bij de 1e omkering E-G-C, welke nu G-C-E wordt. Bij deze 2e omkering is de grondtoon C de middelste geworden. Bij deze omkering maakt het niet veel uit, welke vingerzetting je hanteert. Het is gewoon belangrijk dat je het volgende akkoord weer eenvoudig kunt aanslaan.

2e omkering - piano akkoord omkering

Waarom bestaan er omkeringen?

Omkeringen zorgen ervoor dat de pianist nog eenvoudiger kan wisselen tussen akkoorden. Het is namelijk zo dat de afstand op het klavier van twee akkoorden best groot kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een C akkoord, welke wordt gevolgd door een F akkoord. In dit geval zal de pianist gebruik kunnen maken van de 2e omkering, waardoor alleen de duim één positie hoeft worden verschoven. Voor de rest maakt het niet uit wanneer je gebruik maakt van omkeringen. Het is handig voor de pianist en maakt piano liedjes er alleen maar mooier op. Daarnaast is het wel belangrijk om het laatste akkoord van een muzieknummer gewoon in de grondligging te spelen.

Piano akkoord omkering herkennen

Omkeringen zijn best makkelijk te herkennen. Bij majeur en mineur akkoorden zitten er nooit meer dan 3 toetsen tussen, wanneer een nieuw akkoord wordt aangeslagen. Bij 4 of meer toetsen heb je dus al meteen te maken met een omkering.

Wil je meer weten over het spelen van omkeringen? Dan is het verstandig om hieronder een reactie achter te laten. Van elkaar kun je immers veel leren, en wij van Leeronlinepiano.nl helpen je graag verder.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.