Pijnvrij piano spelen

Pijnvrij piano spelenVoor veel mensen is piano spelen één van de leukste hobby’s die er is. Het is uiteraard een zeer onschuldige hobby die normaal gesproken niet voor blessures zorgt. Toch kan het wel degelijk zo zijn dat je last krijgt van pijntjes als je piano speelt. In dit bericht zullen een aantal mogelijke blessures genoemd worden. Ook zullen er natuurlijk een aantal tips worden gegeven, die de blessures hopelijk kunnen helpen voorkomen.

Hoe ontstaan blessures?

Zoals wel vaker het geval is bij blessures, ontstaan de meeste piano pijntjes door overbelasting. Als je elke dag een kwartiertje speelt zal je niet snel last krijgen van een blessure. Als je uren achter elkaar speelt en een verkeerde beweging blijft maken is de kans op pijntjes een stuk groter. Het maken van verkeerde bewegingen heeft meestal te maken met een onjuiste houding. Als je verkeerd op de pianokruk zit kan het zo zijn dat je de verkeerde spieren gaat gebruiken. Meestal zijn dit spieren die in verbinding staan met je rug.

Tips

We zullen nu een aantal tips geven, die je hopelijk zullen helpen bij het voorkomen van blessures. De eerste tip heeft te maken met de houding, zoals hierboven beschreven staat is je houding erg belangrijk. De hoogte van de meeste pianokrukken is aan te passen. Je weet dat de kruk op de goede hoogte is ingesteld als je knieën in een rechte hoek staan. Als het goed is staan je voeten dan helemaal recht op de grond. Vervolgens maak je je rug recht en zorg je ervoor dat de ellebogen op dezelfde hoogte hangen als de toetsen. Het laatste punt heeft met je vingers te maken. Het is belangrijk dat deze licht gebogen op de toetsen staan. Met deze houding is de kans op blessures erg klein.

Ook een goede warming up kan ervoor zorgen dat heel veel blessures voorkomen worden. Er zijn verschillende warming up oefeningen te vinden op het internet. Deze oefeningen zijn vaak gericht op snelle vingerbewegingen. Zo kom je lekker in je spel en maak je je spieren warm. Het is goed voor de gewrichten in je vingers om een goede warming up te houden.

Tevens is het belangrijk om niet te veel piano te spelen. Ook al is je houding perfect, spieren, pezen of gewrichten kunnen altijd overbelast raken. Het is dus goed om te doseren in hoeveel je speelt. Dit heeft ook een positief effect op je motivatie. Pijntjes kunnen namelijk ook in je hoofd ontstaan. Als je echt geen plezier meer hebt in het spelen op de piano zal je sneller het gevoel hebben dat je ergens last van hebt. Zo werkt het menselijk lichaam!

Dan nog een laatste tip. Deze tip heeft invloed op je houding en op het speelgemak. Kies altijd voor platte schoenen ten opzichte van schoenen met hoge hakken. Je hebt veel meer gevoel bij het indrukken van de pedalen als je met plattere zolen speelt. Ook is het niet goed voor je knieën om constant gebogen te zijn door de hoge hakken.

Gevoel is het belangrijkst

Al deze tips kunnen uiteraard helpen. Het belangrijkste is echter toch om goed te luisteren naar je gevoel. Als jij je niet prettig voelt bij de constante rechte hoek die je knieën maken, kun je er gewoon voor kiezen om te gaan variëren in de hoogte van de pianokruk. Je weet zelf vaak het beste wat goed is voor je lichaam. De meeste pianisten blijven hun hele leven lang blessurevrij, dus de kans dat jij een blessure oploopt is klein. Als je toch echt denkt dat er iets niet goed gaat, zijn deze tips erg waardevol.