tips & tricks deel 3

tips & tricks deel 3En we zijn alweer aangekomen bij het 3e blogbericht met piano tips & tricks. In deel 2 hebben we drie tips gegeven over het piano leren spelen. In deze blog zal je opnieuw drie tips ontvangen om je pianospel te kunnen verbeteren. Meer piano tips lezen? Klik dan eens op onderstaande links:

7  Eenvoudige passages sneller spelen

Het is een veelgemaakte fout bij beginnende cursisten, welke pianolessen volgen. Ze starten namelijk direct met een hoog tempo het pianospel te leren. Dit komt omdat ze het begin vaak beter kennen. In dit geval ontstaat het probleem dat pianisten tijdens het spelen van een piano liedje langzaam qua tempo achteruitgaan. Dit heeft er dan ook mee te maken dat de pianist het gehele liedje nog niet goed kent.

Tip: zoek de moeilijke passages op

Het is niet makkelijk om ook de wat lastige passages op hetzelfde tempo te spelen als de eenvoudige. Daarom is het belangrijk om juist deze lastige passages extra te oefenen.

Toch is het mogelijk om een muziekstuk in een constant tempo te leren spelen. Ga dan op zoek naar bladmuziek waarin moeilijke stukken voorkomen. Doe dan net alsof je deze passage in je hoofd aan het spelen bent. Hoor maar eens hoe het klinkt in je gedachten. Het tempo waarmee je de normale stukken moet beginnen heeft te maken met het tempo waarmee je de lastige stukken speelt. Hiermee behoud je een constant tempo wat het muziekstuk een stuk beter laat klinken. Vervolgens kan het tempo dan langzamerhand worden verhoogd.

8  Hardop tellen, telt!

Zelfs bij gevorderden blijft de absolute basis oefenmethode wel het hardop meetellen. Dit is met name belangrijk voor het spelen van piano liedjes vanaf bladmuziek.

Tip: ontwikkel ritme

Het is namelijk zo, dat bij het piano leren spelen hardop tellen een manier is die zeer effectief is. Vooral bij het langzaam oefenen in de beginfase van muziekstukken zal het gevoel van ritme worden ontwikkeld. Niet alleen helpt het ook bij de timing, maar ook bij de coördinatie van je handen.

9  Leer nieuwe nummers

Het is natuurlijk leuk om nummers te spelen, welke je goed kent. Nu is het de vraag: “Leer je hier nou echt veel van?” Nee, juist in het begin is het van belang om zoveel mogelijk verschillende nummers te leren spelen. Toch worden veel cursisten enthousiast als ze zien dat er vooruitgang wordt geboekt. Daarom blijven ze vaak reeds geleerde nummers herhalen, terwijl het juist de bedoeling is om weer nieuwe nummers te gaan oefenen. Een gevolg hiervan is verveling, wat vervolgens weer resulteert in weinig tot geen motivatie.

Tip: blijf gemotiveerd

Het gemotiveerd blijven lijkt misschien eenvoudig, maar hoe het nou echt werkt? Door het piano spelen interessant te houden, dit kun je doen door steeds weer op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Denk hierbij aan nieuwe nummers, die nog net iets moeilijker zijn. Hierdoor leer je vaak ook weer nieuwe muzieknoten kennen, wat de vaardigheid noten lezen ten goede zal komen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»