Tips & tricks deel 4

Tips & tricks deel 4We zijn alweer aangekomen bij de laatste piano tips & tricks. Als je ook al de andere tips hebt gelezen en toegepast, dan zal je pianospel waarschijnlijk al een stuk beter zijn geworden. Door op onderstaande links te klikken ga je rechtstreeks naar de andere tips & tricks pagina`s:

10  Uitstel is afstel

Tegenwoordig heeft iedereen het druk. Het is dan ook niet een makkelijke als zowel onbewuste beslissing om even te wachten met piano leren spelen. Daarom ontstaat al snel het probleem, dat het piano spelen continue wordt uitgesteld. Wanneer men uiteindelijk toch achter de piano kruipt is het vaak leuker dan gedacht.

Tip: regelmatig oefenen

Ook voor het uitstellen van pianolessen is een oplossing. Het heeft namelijk grotendeels te maken met discipline. Toch is het mogelijk om wat discipline te kweken. Dit door in de weekplanning een dag vrij te maken voor het piano spelen. Hierdoor kunnen oefensessies eenvoudig worden gecombineerd met dagelijkse werkzaamheden. En geloof me het piano leren spelen zal als een speer vooruitgaan.

11  Met beide handen spelen is beter

Omdat cursisten niet meteen met beide handen kunnen spelen is het handig om met beide handen apart een stukje te spelen. Toch is dit niet de beste manier, wanneer deze methode van leren wordt toegepast op het gehele muzieknummer. Vaak heeft dit ook te maken met korte oefensessies.

Tip: in kleine stukjes spelen

Een effectieve methode is om het muzieknummer te splitsen. Hierbij speel je drie tot vijf keer met je rechterhand en met je linkerhand apart hetzelfde stukje. Als dit een beetje soepel gaat kun je proberen om hetzelfde stukje met beide handen te spelen, probeer dit ook weer drie tot vijf keer.

12  Laat je keyboard opvallen

Het is misschien onbewust, maar wanneer je piano of keyboard niet in het zicht staat ben je toch minder geneigd om piano te gaan spelen. Het piano spelen wordt er zelf nog lastiger op wanneer je je toetsinstrument steeds weer opbergt. In dit geval is de drempel om weer te gaan spelen veel hoger. Het wordt daarom ook veel moeilijker om een gewoonte te maken van het piano spelen.

Tip: zet je toetsinstrument in de spotlights

Zet je keyboard of piano voortaan op een plek waar je hem elke dag weer ziet. Het is natuurlijk niet mogelijk om in elke woning een keyboard te laten staan. Mocht dit wel kunnen, dan zou je dit zeker moeten doen. Je zult merken dat je van het piano spelen een gewoonte maakt, waardoor je nog meer progressie maakt.