Tips & tricks deel 1

Tips & tricks deel 1Leeronlinepiano.nl zal de komende maanden een aantal tips & tricks onthullen in verschillende blogberichten. Met deze tips kun je het piano spelen niet alleen verbeteren, maar ook voor jezelf eenvoudiger maken.

Hieronder vind je de links van de andere piano tips & tricks berichten:

1  Haastige spoed is zelden goed

Zo is het ook een beetje met piano spelen. Veel pianisten en cursisten zijn erg enthousiast om het piano spelen onder de knie te krijgen. Helaas werkt een iets te enthousiast tempo vaak averechts. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je als cursist graag sneller en nog uitdagende nummers wilt spelen. Toch komt het vaak voor dat mensen zo snel switchen naar moeilijke nummers, dat ze de basis liedjes niet geheel onder de knie hebben. De kans is dan groot dat wanneer je voor familie, vrienden of kennissen wilt spelen je alle liedjes niet geheel correct kunt spelen. Het is daarom beter om twee nummers vloeiend te spelen, dan zes nummers matig.

Tip: balans in het piano spelen

Probeer balans te vinden in het piano spelen. Het is daarom een goede tip om te zeggen, dat minimaal één keer per week de tijd moet worden genomen om oudere muzieknummers weer te herhalen. Dit frist niet alleen even je geheugen op, maar het helpt je ook nog eens een grotere kennisbron te verwerven op het gebied van liedjes. Dit geeft jou de mogelijkheid om toch simpel en snel een aantal liedjes voor anderen te kunnen spelen.

2  Beginnen om te beginnen

Veel cursisten starten meestal bij het begin van een liedje, wat natuurlijk heel logisch is. Toch hoeft dit niet per se verkeerd te zijn. Een probleem is echter wel dat veel cursisten steeds bij het maken van een fout weer helemaal opnieuw beginnen met spelen. Hierdoor leer je het begin van een nummer uitstekend spelen, alleen de fouten zal je wel keer op keer herhalen. Dan spreken we nog geeneens over de tijd die het kost om steeds weer van voor af aan te beginnen. Het lastige hiervan is dat er vaak grote verschillen ontstaan, die duidelijk te horen zijn qua dynamiek en tempo.

Tip: inhaken in liedjes

Een simpele, maar effectieve tip kan zijn ‘het inhaken in nummers‘. Hiermee wordt bedoeld dat het soms beter is om tijdens het oefenen regelmatig ergens in het midden van een liedje te starten. Zo kan je bijvoorbeeld de laatste regel eerst spelen. Lukt dat? Mooi, dan is het tijd om nog een regel eerder mee te nemen en ga zo maar door. Dit is eigenlijk even omdenken. Wanneer je op deze manier leert en je je meer gaat richten op de zwakkere of laatste piano gedeeltes, zal het oefenen veel efficiënter gaan.

3  Vingerzetting op een verkeerde manier

In online piano cursussen komt het vaak al duidelijk naar voren, wat een juiste vingerzetting is. Toch leren mensen vaak graag een verkeerde manier aan. Dit is vaak niet eens expres, maar gewoon onbewust. Vooral mensen die zichzelf piano hebben leren spelen zullen dit ondervinden. Toch is deze correcte vingerzetting misschien wel belangrijker dan je wellicht denkt.

Het toepassen van een juiste vingerzetting op het klavier heeft namelijk vele voordelen. Eén daarvan is dat alle piano cursussen deze vingerzetting hanteren. Door steeds weer dezelfde vingerzetting te gebruiken wordt het piano spelen een stuk eenvoudiger. Dit heeft te maken met je hersenen, omdat hier gebruik wordt gemaakt van je zogenaamde spiergeheugen. Hierdoor is het mogelijk om muziek stabieler en sneller te leren spelen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Tip: voordelen van een juiste vingerzetting

Gebruik daarom altijd een juiste vingerzetting, want een verkeerde zetting is meestal moeilijker af te leren dan aan te leren. In dit geval is de moeilijke weg eenvoudiger, dan de makkelijke weg. Ook is deze vingerzetting door de jaren heen gevormd. Uit ervaring en kennis is toen geconcludeerd, dat dit toch wel de meest effectieve vingerzetting is.

One thought on “Tips & tricks (deel 1)

  1. Ik wist niet dat een juiste vingerzetting zo belangrijk is! Ik heb altijd piano willen spelen, maar er was geen muziekschool in mijn buurt. Dit jaar heb ik meer vrije tijd, en hopelijk besteed ik het aan mijn droom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *