tips & tricks deel 2

Tips & tricks deel 2In de voorgaande tips & tricks (deel 1) ben je te weten gekomen hoe je de balans vindt in het piano spelen, het inhaken in liedjes en welke vingerzetting de juiste is. In tips & tricks (deel 2) krijg je weer drie tips om het piano spelen nog eenvoudiger te maken.

Op zoek naar meer piano tips? Klik dan eens op onderstaande links:

4  Langzaam oefenen is snel leren

Een veelgemaakte fout door beginnende pianisten is het te snel willen piano leren spelen. Dit is in principe ook wel logisch, maar onthoud wel dat je veel zult moeten oefenen om daadwerkelijk een liedje te kunnen spelen. Daarnaast kan een te hoog tempo ervoor zorgen, dat fouten over het hoofd worden gezien. En zoals je misschien al wist, afleren kost meer tijd dan aanleren.

Tip: begin langzaam

Het klinkt misschien simpel, maar begin altijd LANGZAAM! Geef je hersenen de kans om elke noot, frase of onderdeel in het geheugen op te slaan. Als je het gevoel krijgt dat het duidelijker word, dan kan langzaam en geleidelijk het tempo worden opgevoerd.

5  Let niet teveel op je vingers

Wanneer je een liedje instudeert is het verstandig om zo weinig mogelijk te kijken naar je vingers. Het is namelijk zo dat veel cursisten juist wel veel kijken naar hun vingers. Door te kijken naar je vingers let je minder goed op de noten uit het bladmuziek. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat pianisten noten gaan improviseren of helemaal niet meer naar het bladmuziek kijken.

Tip: bladmuziek voor je handen plaatsen

Is dat wel mogelijk? Ja, het lijkt misschien raar om het bladmuziek voor je handen te plaatsen. In dit geval kun je vriend(in) of familielid vragen om het bladmuziek vast te houden. Het voordeel is dat je dan wel verplicht moet spelen door middel van het bladmuziek. Probeer je hoofd tijdens het spelen niet te bewegen. Bij het bewegen van je hoofd raak je namelijk snel de regel kwijt waar je was gebleven. Probeer daarom alleen je ogen te bewegen, waardoor je veel eenvoudiger de regels kunt volgen. Daarnaast wordt het piano leren spelen er een stuk leuker op.

6  Te, is te veel

Misschien wel de belangrijkste formule om succes te behalen bij het piano spelen is: speel niet te lang. Denk hierbij in minuten, want zelfs professionele pianisten spelen niet langer dan veertig minuten per sessie. Vaak zijn ze wel zes t/m acht uur aan het studeren. In dit geval is het belangrijk om vroegtijdig te pauzeren.

Tip: korte oefensessies

De tijd die je als beginnende cursist moet aanhouden is ongeveer dertig minuten per dag. Toch kan het zelfs voor een aantal cursisten als zowel voor jonge kinderen helpen om twee sessies te doen van tien a vijftien minuten per dag. Wil je toch graag langer spelen? Dat kan, maar hou er dan wel rekening mee dat je stopt wanneer je geestelijk vermoeid raakt.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»