Leren piano spelen

Leren piano spelenOm piano te leren spelen ben je eigenlijk nooit te oud. Natuurlijk kun je al jong beginnen met het leren piano spelen. Zo gaan kinderen soms al uit zichzelf achter de piano zitten en spelen ze liedjes. Als ze al op gehoor liedjes na kunnen spelen, weet je al vrij snel dat het eens tijd wordt voor pianoles. Met voldoende passie en wilskracht kan echter iedereen piano leren spelen!

Piano aanschaffen

Om piano te leren spelen, hoef je natuurlijk geen piano te kopen. Je kunt een piano ook huren. Dit heeft als voordeel dat je eerst eens kunt kijken of het echt wel zo leuk is als je dacht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een piano aan te schaffen. Voor de mooie akoestische piano geldt vaak dat goedkoop duurkoop is.

Laat je daarnaast goed informeren over de mogelijkheden en de prijzen. Hetzelfde geldt ook voor de aankoop van een tweedehands piano. Zo kan bijvoorbeeld het piano vervoeren een heel karwei zijn. Het is verstandig om hier een bedrijf voor in te schakelen. Laat je piano vervoeren door iemand die er verstand van heeft, het is namelijk een moeilijk proces.

Noten lezen

Je kunt op verschillende manieren piano leren spelen. De eerste manier is door middel van bladmuziek. Dit kan best lastig zijn, maar is soms onmisbaar. Vooral voor de klassieke pianostukken heb je bladmuziek nodig. Dus als hier je hart ligt, ga ervoor! Het is namelijk zo dat gepassioneerde mensen graag willen oefenen, waardoor ze ook vaker hun doelen behalen.

De tweede manier om piano te leren spelen, is door middel van akkoorden. Deze manier is een stuk eenvoudiger. Hierbij speel je met je linkerhand de akkoorden, terwijl je met de rechterhand de melodie aangeeft. De akkoorden vormen in dit geval de basis.Hierbij worden immers drie of meer toetsen tegelijk aangeslagen. Als je hier met de rechterhand een mooie melodie bij speelt heb je in principe al een liedje. Als je piano leert spelen door middel van bladmuziek is dit natuurlijk een stuk moeilijker. De linkerhand speelt nu namelijk geen vaste akkoorden, maar vaak een moeilijke tegenmelodie.

Ritme

In het begin kan het best lastig zijn om het ritme aan te houden. Vooral als je met twee handen tegelijk speelt, want de ene hand wil nog weleens sneller gaan dan de ander. Het timen is hierbij erg belangrijk, waardoor het verstandig is om gebruik te maken van speciale hulpmiddelen. Een van deze hulpmiddelen is een metronoom. Dit is een apparaatje wat tikjes of piepjes afgeeft in een vast tempo. Dit helpt je om de maat te houden wanneer je een liedje speelt. Je kunt een metronoom kopen bij een muziekwinkel of je kunt deze online bestellen. Ook kun je een app downloaden op je smartphone, dit is helemaal makkelijk!

Pianoles nemen

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is erg belangrijk om piano te leren spelen. Zorg ervoor dat je tijd en zin hebt om regelmatig achter de piano te kruipen. Het beste is natuurlijk dat je dagelijks een half uurtje gaat oefenen en wekelijks een pianoles neemt. Hiermee boek je nog sneller vooruitgang, waardoor het piano spelen nog leuker wordt.