pianokruk - piano accessoires

Pianokruk - piano accessoiresWanneer je een piano koopt zitten er vaak al een aantal piano accessoires bij. Denk bijvoorbeeld eens aan een pianokruk of –lamp. Daarnaast zijn er nog een aantal andere piano accessoires waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. In deze blog worden de meest voorkomende accessoires van een akoestische piano beschreven.

Pianokrukken vergelijken
Meer informatie

Pianokruk voor een goede zithouding

Een pianokruk is speciaal ontworpen om door pianisten te gebruiken wanneer zij achter de piano zitten. Naast een pianokruk kun je ook kiezen voor een pianobank of –stoel. Maar waarom is een pianokruk nou zo geschikt voor pianisten? Nou deze is namelijk in hoogte verstelbaar en beschikt vaak ook nog over opbergvakjes voor bijvoorbeeld bladmuziek.

Wanneer je piano speelt is het altijd belangrijk om een goede zithouding aan te nemen. Door een pianobank of –kruk op de juiste hoogte te kopen of af te stellen is de kans op rug- en nekklachten al een stuk kleiner. Daarnaast zal het piano spelen er alleen maar leuker op worden.

Welke soorten pianokrukken bestaan er?

Hieronder volgt een opsomming van de verschillende soorten zitmeubelen voor de piano:

  • Pianobank: een pianobank heeft een vierkant zitvlak (meestal van leer) met daaronder vier poten. Een pianobank beschikt niet over een rugleuning, maar is wel geschikt voor een dubbelspel (quatre-mains). Aan beide zeiden van de pianobank zitten vaak knoppen waarmee de pianist de hoogte van de pianobank kan verstellen.
  • Draaipoot kruk: het zitvlak is in dit geval rond en is bevestigd op een grote schroef. Door te draaien kan de hoogte worden versteld.
  • Beethovenstoel: deze pianostoel is vernoemd naar de pianist ‘Ludwig van Beethoven’. In tegenstelling tot de pianokruk en –bank heeft een pianostoel gewoon een rugleuning. Daarnaast kan een pianostoel ook gewoon in hoogte worden versteld.

Te weinig verlichting? Gebruik een pianolamp

PianolampWanneer je als pianist gebruik maakt van bladmuziek, dan is voldoende verlichting geen overbodige luxe. In dit geval kun je kiezen voor een pianolamp. Daarnaast vinden veel pianisten een piano lampje ook handig om de piano toetsen goed te kunnen zien.

Bij het kopen van een pianolamp is het verstandig om te kiezen voor een duurzaam exemplaar. Je gebruikt een pianolamp namelijk veel vaker dan je denkt. Ook is het belangrijk om te letten op de soort lamp (LED of Halogeen) en de lengte van de arm.

Metronoom

Een metronoom is een ontzettend handige piano accessoire. Het is namelijk een elektrisch (soms opwindbaar) apparaatje, welke de maat aangeeft. Dit gebeurt aan de hand van tikjes, waardoor de pianist in ritme kan spelen.

Klimaatbeheersingssystemen voor de piano

Onder de piano accessoires vallen ook de systemen, welke de luchtvochtigheid bepalen van zowel de ruimte als de piano zelf. Wanneer een piano is geplaatst in een ruimte met een kachel, dan wil het nog weleens voorkomen dat de luchtvochtigheid te laag is. In dit geval kan men ervoor kiezen om gebruik te maken van luchtbevochtigers. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de luchtvochtigheid juist te hoog is, dan kan men gebruik maken van een luchtontvochtiger. Maar hoe wordt deze luchtvochtigheid eigenlijk gemeten?

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Hygrometer

Deze meter wordt gebruikt om de luchtvochtigheid te meten. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is kun je ook gebruik maken van een hydroceel. Dit is een soort van buisje, welke water kan opnemen. Deze wordt om de twee weken gevuld met water (uurtje in water leggen) en vervolgens gehangen in de klankkast van de piano.

Overige piano accessoires

Hieronder worden nog kort de overige piano accessoires beschreven. Ook deze accessoires zijn net als de voorgaande niet onmisbaar voor goed akoestisch piano gebruik.

  • Schoonmaakmiddelen speciaal voor de piano.
  • Silent piano systeem, voor pianospel met hoofdtelefoon.
  • Piano sokkels voor onder de piano poten (vilt of kunststof doppen).